Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 00:44 CET

Vođa Hamasa iz egzila stiže u Gazu

07.12.2012
Vođa Hamasa Kaled Mešal, koji živi u egzilu, doputovaće danas u Pojas Gaze, što će biti njegova prva posjeta palestinskim teritorijama od kada ih je napustio kao dječak prije 45 godina.

Mešal dolazi u Gazu ohrabren razvojom situacije poslije nedavnog osmodnevnog konflikta između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze. Sukob je okončan sporazumom o prekidu vatre, u čijem je sklapanju posredovao Egipat.

"Njegova posjeta je plod pobjede snaga otpora nad okupacijom", izjavio je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri, nekoliko časova prije dolaska Mešala na granični prelaz Rafa.

Nekoliko stotina policajaca i pripadnika snaga bezbjednosti obezbjeđuje ovaj dio granice, prenio je Rojters.

On će u Gazi provesti nešto više od 48 sati. Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007. godine, kada je potisnuo snage umjerenog pokreta Fatah, koji upravlja Zapadnom obalom, drugom palestinskom enklavom.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.