Dostupni linkovi

Holandija će poslati rakete Patriot na tursko-sirijsku granicu


Holandija je odlučila u petak da pošalje "kratkoročno" u Tursku, na granicu sa Sirijom, dvije baterije raketa Patriot i 360 vojnika koji će njima rukovati, javila je holandska novinska agencija ANP koja se pozvala na holandskog ministra vanjskih poslova Fransa Timmermansa.

Precizno mjesto raspoređivanja ovih baterija treba odrediti u dogovoru s Ankarom, ali i sa SAD-om i Njemačkom, dvjema članicama NATO-a koje imaju takve rakete, izvjestio je isti izvor.

Turska je 21. novembra zatražila od članica Alijanse da rasporede rakete Patriot za protuzračnu odbranu koje mogu da unište u letu eventualne rakete iz Sirije.

NATO je u utorak dao zeleno svjetlo potvrdivši da ima pristanak Washingtona, Berlina i Haaga, a onda je trebalo da tri zemlje članice NATO-a koje imaju Patriote odluče o broju baterija, datumu i trajanju raspoređivanja raketa.

Njemačka vlada je u četvrtak odobrila slanje dviju baterija raketa Patriot u Tursku i planirala raspoređivanje 400 vojnika Bundeswehra.

Pošto je njemačka vojska pod kontrolom donjeg doma parlamenta, ova intervencija treba da dobije odobrenje poslanika nakon glasanja između 12. i 14. decembra.
XS
SM
MD
LG