Petak, 29. april/travanj 2016, 16:02 CET

  Ambasador Moon pozdravio presudu Suda BiH Mevlidu Jašareviću

  06.12.2012
  Američki ambasador Patrick Moon pozdravo je odluku Suda BIH, kojom je za napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora.

  Sud BiH je oslobodio Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića zbog nedostatka dokaza za pomaganje u terorizmu.

  Ambasador Moon je potvrdio da je optužnica protiv Mevlida Jašarevića podignuta i u SAD, te da postoji i mogućnost njegove ekstradicije, iako do sada takav zahtjev nije proslijeeđen.

  "Siguran sam da ćemo u saradniji sa Uredom Tužilaštva BiH razmotriti odluku kako bi odlučili da li su poterbni neki daljni koraci", rekao je ambasador Moon na konferenciji za novinare u Sarajevu.

  Ambasador je odao posebno priznanje za rad Uredu Tužilaštva BiH, predvođenog glavnim tužiocem, kao i svim članovima tog tima, a bh. vlastima za osudu terorizma.

  "Veoma smo zadovoljni blisikom saradnjom američkih i bh vlasti, uključujući pravne institucije", rekao je Moon.

  Ambasador je prenio najbolje želje i zahvalnost radniku na obezbjeđenju Ambasade Mirsadu Veliću koji je bio na dužnosti te ranjen tokom Jašarevićevog napada u oktobru 2011.

  "Zahvaljujemo ljudima i liderima BiH na osudi napada u oktobru prošle godine. 
  SAD ostaju u BiH, potpuno smo posvećeni budućnosti BiH kao stabilnoj, neprednoj i mulitietničkoj državi", poručio je Moon.
  06 decembar/prosinac 2012
  06 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.