Subota, 31. januar/siječanj 2015, 17:11 CET

Vijesti

SEEMO: Nagrada turskom snimatelju i jordanskom novinaru

05.12.2012
Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI), odlučila je da nagradu za ljudska prava za 2012. godinu dobiju turski snimatelj Cuneit Unal i jordanski novinar palestinskog porijekla Bašar Fahmi Kadumi.

Cuneit Unal je radio kao kamerman za različite medijske kuće u Turskoj, među kojima i za TRT i CNN. Izvještavao je o ratu u Siriji , a dok je izvjštavao iz  u Alepa, 21. augusta je otet. Pušten je iz zarobljeništva 18. novembra, poslije 89 dana tokom kojih je zlostavljan.

Fahmi Kadumi je, također,  nestao je u Alepu istog dana kada i otet njegov kolega Unal.

Prema Unalovom svjedočenju, od tog dana nije vidio Kadumija koga je najvjerovatnije ubila prorežimska milicija.Sirijska vlada negira da je Kadumi zarobljen.

Nagrada za ljudska prava SEEMO dodijeljuje se od 2002. godine povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava a svečanost uručen ja biti će u Istanbulu 6. decembra.
05 decembar/prosinac 2012
05 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.