Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 12:33 CET

Predsednik Kipra: Banke krive za krizu

04.12.2012
Kiparski predsednik Demetris Kristofijas okrivio je "kriminalne" akcije kiparskih banaka za to što Kipar sada mora da prihvati bolne uslove paketa pomoći.

U nastojanju da umiri rastuće nezadovoljstvo zbog gubitaka radnih mesta i smanjenja plata, Kristofijas se obratio naciji, rekavši da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi postigao prihvatljiv dogovor sa trojkom medjunarodnih kreditora, prenosi agencija AFP.

"Da nije bilo problema sa bankama, Kipru ne bi trebao nijedan mehanizam", rekao je Kristofijas.

On je objasnio da se mnogi gradjani sada pitaju zašto moraju da plaćaju za kriminalne radnje, previde, možda čak i zloupotrebe pojedinih visoko rangiranih administratora u bankama.

"Istina je da su odluke bankarskih administracija i loša kontrola Centralne banke Kipra koštale Kipar više milijardi evra", dodao je on.

On je rekao da će za dokapitalizaciju oslabljenog bankarskog sistema trebati do deset milijardi evropske pomoći, dok je samo 1,5 milijardi evra potrebno za pokrivanje javnih finansija u naredne četiri godine.

"Ove brojke pokazuju da je veliku krizu uzrokovao bankarski sistem", rekao je on.
Kristofijas je, međutim, dodao da vlada ne može dozvoliti propast bankarskog sektora, jer bi to uništilo ekonomiju.
04 decembar/prosinac 2012
04 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.