Utorak, 26. maj/svibanj 2015, 15:46 CET

Usvojen budžet RS za 2013. godinu

04.12.2012
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras, nakon trodnevnog zasjedanja, Budžet RS-a i Ekonomsku politiku RS-a za 2013. godinu. 

Za Budžet RS-a glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21, a suzdržanih nije bilo, dok je Ekonomsku politiku podržalo 50 narodnih poslanika, 20 je bilo je protiv i niko suzdržan. 

O entitetskom budžetu i ekonomskoj politici večeras će se hitno izjasniti i Vijeće naroda RS-a, jer će tek tada biti završena kompletna procedura odobravanja budžeta RS-a za narednu godinu. 

Entitetski budžet RS-a iznosi milijardu i 945 miliona KM i veći je za 7,5 posto u odnosu na ovogodišnji, s tim da je to povećanje uslovila veća rata kredita koju taj entitet mora da vrati Međunarodnom monetarnom fondu. 

Vlada RS-a je večeras prihvatila jedan broj amandmana podnesenih na entitetski budžet, ali, među onima koje je odbila je i amandman SDA-SDPBiH kojim je traženo da se povećaju sredstva za humanitarne organizacije, iz reda sva ti naroda, „Merhamet“, Caritas“ i „Kolo srpskih sestara“, koje je „skresao“ kabinet Alekasandra Džombića. 

Budžet RS-a je razmatran po hitnom postupku, kako bi i taj entitet ispoštovao rokove za njegovo usvajanje koje je dao Međunarodni monetarni fond tokom prvog pregleda realizacije obaveza iz Pisma namjere BiH prema toj finansijskoj instituciji, a da bi Izvršni odbor MMF-a mogao dati ocjenu dosadašnje realizacije stand-by aranžmana i mogućnosti njegovog nastavka. 

Skupština RS-a sutra nastavlja rad, a na dnevnom redu su zakoni kojima će biti smanjenje budžetskim i fondovskim korisnicima, zbog čega su sindikati policije, prosvjete, uprave i pravosuđa najavili najradikalnije oblike sindikalne borbe, što uključuje štrajkove i proteste širom RS-a.
04 decembar/prosinac 2012
04 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.