Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:30 CET

  Usvojen budžet RS za 2013. godinu

  04.12.2012
  Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras, nakon trodnevnog zasjedanja, Budžet RS-a i Ekonomsku politiku RS-a za 2013. godinu. 

  Za Budžet RS-a glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21, a suzdržanih nije bilo, dok je Ekonomsku politiku podržalo 50 narodnih poslanika, 20 je bilo je protiv i niko suzdržan. 

  O entitetskom budžetu i ekonomskoj politici večeras će se hitno izjasniti i Vijeće naroda RS-a, jer će tek tada biti završena kompletna procedura odobravanja budžeta RS-a za narednu godinu. 

  Entitetski budžet RS-a iznosi milijardu i 945 miliona KM i veći je za 7,5 posto u odnosu na ovogodišnji, s tim da je to povećanje uslovila veća rata kredita koju taj entitet mora da vrati Međunarodnom monetarnom fondu. 

  Vlada RS-a je večeras prihvatila jedan broj amandmana podnesenih na entitetski budžet, ali, među onima koje je odbila je i amandman SDA-SDPBiH kojim je traženo da se povećaju sredstva za humanitarne organizacije, iz reda sva ti naroda, „Merhamet“, Caritas“ i „Kolo srpskih sestara“, koje je „skresao“ kabinet Alekasandra Džombića. 

  Budžet RS-a je razmatran po hitnom postupku, kako bi i taj entitet ispoštovao rokove za njegovo usvajanje koje je dao Međunarodni monetarni fond tokom prvog pregleda realizacije obaveza iz Pisma namjere BiH prema toj finansijskoj instituciji, a da bi Izvršni odbor MMF-a mogao dati ocjenu dosadašnje realizacije stand-by aranžmana i mogućnosti njegovog nastavka. 

  Skupština RS-a sutra nastavlja rad, a na dnevnom redu su zakoni kojima će biti smanjenje budžetskim i fondovskim korisnicima, zbog čega su sindikati policije, prosvjete, uprave i pravosuđa najavili najradikalnije oblike sindikalne borbe, što uključuje štrajkove i proteste širom RS-a.
  04 decembar/prosinac 2012
  04 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.