Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 23:19 CET

Izrael nastavlja sprovođenje planova za jevrejska naselja

04.12.2012
Izraelske vlasti nastavljaju sprovođenje planova za dva velika jevrejska naselja na istoku
Jerusalima uprkos kritikama iz međunarodne zajednice i protivljenju Palestinaca, izjavio je danas portparol izraelske vlade.

Poslije najave Izraela o izgradnji dva naselja pošto je na Generalnoj skupštini UN Palestina dobila status države nečlanice, uslijedile su oštre kritike iz međunarodne zajednice, pa čak i iz država koje se smatraju saveznicama Izraela.

Izrael je na priznanje Palestine kao države u UN odgovorio najavom gradnje 3.000 kuća za Jevreje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje Palestinci žele u okviru svoje države, kao i pripremama za izgradnju posebno osteljivog projekta blizu Jerusalima.

Riječ je o takozvanom projektu E-1 kojim bi bilo izgrađeno 3.500 kuća istočno od Jerusalima, čime bi praktično bio odsječen istočni Jerusalim, koji Palestinci žele za svoju prijestonicu, od Zapadne obale.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je danas u britanskom parlamentu da poslednji planovi Izraela za izgradnju naselja čine "skoro nezamislivim" uspostavljanje palestinske države s Jerusalimom kao prijestonicom.
04 decembar/prosinac 2012
04 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.