Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:31 CET

  Izrael nastavlja sprovođenje planova za jevrejska naselja

  04.12.2012
  Izraelske vlasti nastavljaju sprovođenje planova za dva velika jevrejska naselja na istoku
  Jerusalima uprkos kritikama iz međunarodne zajednice i protivljenju Palestinaca, izjavio je danas portparol izraelske vlade.

  Poslije najave Izraela o izgradnji dva naselja pošto je na Generalnoj skupštini UN Palestina dobila status države nečlanice, uslijedile su oštre kritike iz međunarodne zajednice, pa čak i iz država koje se smatraju saveznicama Izraela.

  Izrael je na priznanje Palestine kao države u UN odgovorio najavom gradnje 3.000 kuća za Jevreje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje Palestinci žele u okviru svoje države, kao i pripremama za izgradnju posebno osteljivog projekta blizu Jerusalima.

  Riječ je o takozvanom projektu E-1 kojim bi bilo izgrađeno 3.500 kuća istočno od Jerusalima, čime bi praktično bio odsječen istočni Jerusalim, koji Palestinci žele za svoju prijestonicu, od Zapadne obale.

  Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je danas u britanskom parlamentu da poslednji planovi Izraela za izgradnju naselja čine "skoro nezamislivim" uspostavljanje palestinske države s Jerusalimom kao prijestonicom.
  04 decembar/prosinac 2012
  04 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.