Nedjelja, 14. februar/veljača 2016, 09:08 CET

  EP: Priština mora suzbiti korupciju na visokom nivou

  03.12.2012
  U Evropskom parlamentu (EP) je u ponedeljak podržan predlog rezolucije u kojoj se ocenjuje da su vlasti Kosova učinile korake koji mogu voditi sporazumu o pridruživanju s Evropskom unijom.

  Ali, iskazuje se velika zabrinutost zbog slabog suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, posebno na visokom nivou, prenosi Beta.

  U predlogu rezolucije koju je razmotrio Spoljnopolitički odbor Evroparlamenta navodi se da sporazum jeste moguć, iako pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova.

  U tekstu se "ohrabruju pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to ipak učine".

  U ovom dokumentu koji, uz dopune, Evroparlament treba da usvoji na plenarnom zasedanju, "prima se na znanje okončanje nadzirane nezavisnosti Kosova", na temelju stava Međunarodne upravljačke grupe o tome da je "rešenje za status Kosova suštinski sprovedeno".

  U predlogu rezolucije EP se "poziva na ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova koje održava srpska država, a posebno povlačenje službi bezbednosti i pravosudnih tela".

  Traži se i "puni uvid u finansiranje škola i bolnica na severu Kosova, u skladu s odredbama Ahtisarijevog plana".

  Evroposlanici "podvlače da podela Kosova nije rešenje i pozdravljaju podršku teritorijalnom integritetu Kosova koju je izrekla Evropska komisija".
  03 decembar/prosinac 2012
  03 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.