Dostupni linkovi

Poslanik Marinković traži da se na Kosovu koristi i srpski jezik



Poslanik u Skupštini Kosova Goran Marinković, koji je i predsednik Komisije za prava i interes zajednica i povratak, zatražio je danas od kosovske predsednice Atifete Jahjaga da "preduzme potrebne korake kako bi se primenile Ustavne odredbe o službenoj upotrebi jezika i pisma".

Zahtev je upućen i predsedniku Skupštine Kosova Jakupu Krasnićiju.

Marinković u pismu, koje je napisano na srpskom jeziku ćirilicnim pismom, navodi da u skladu sa poslaničkim obavezama i u svojstvu predsednika Komisije za prava i interes
zajednica i povratak, ukazuje na "permanentno kršenje Ustavne odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika kao jezika u ravnopravnoj upotrebi na Kosovu".

Kao poslednji primer kršenja te odredbe Marinković je naveo to što na nedavnoj ceremoniji obeležavanja Dana Bezbednosnih snaga Kosova u Prištini "obraćanje zvaničnika nije bilo praćeno prevodom na srpski jezik".

On je napisao da želi da ukaže Jahjagi i Krasnićiju da su u obavezi da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se evropski standardi, preuzeti iz Ahtisarijevog paketa, a garantovani Ustavom Kosova, primenjivali u praksi, čime bi Kosovo na delu pokazalo opredeljenost o ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica.

Marinković je upozorio Jahjagu i Krasnićija da se neprestanim kršenjem te ustavne odredbe šalje negativna poruka srpskoj zajednici i njenim legalno izabranim predstavnicima u institucijama sistema Kosova.
XS
SM
MD
LG