Petak, 29. april/travanj 2016, 03:43 CET

  Pahor predsjednik Slovenije

  02.12.2012
  Nakon prebrojani 87 posto glasova, Borut Pahor na predsjedničkim izborima vodi sa 66,7, dok je Danilo Türk osvojio 33 posto glasova, pokazuju podaci Izborne komisije Slovenije.

  Aktualni slovenski predsjednik Danilo Türk čestitao je Pahoru na pobjedi, ali i upozorio da je zabrinjavajuće da je na izbore izašlo iznimno malo birača. Prema podacima Izborne komisije, na izbore je izašlo 40 posto građana.

  Pahor je nakon objave rezultata izlaznih anketa rekao da njegova pobjeda znači "tek početak, početak nečega novoga, nove nade, novog vremena". Odmah je podsjetio na svoja predizborna obećanja u kojima je govorio da će raditi na pomirbi ljevice i desnice u Sloveniji.

  “Trebamo povjerenje jednih u druge, međusobno poštovanje, strpljenje, slušanje. Bez obzira na to koliko su velike razlike među nama, ono što nas povezuje je još jače “, rekao je Pahor.

  Birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji zatvorena su u 19.00 sati.

  Prvi put u istoriji Slovenije oko 1.700.000 glasača biralo je predsjednika države između dva kandidata koja pripadaju lijevoj političkoj opciji.
  02 decembar/prosinac 2012
  02 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.