Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 17:31 CET

  Europska bespilotna letjelica testirana u Francuskoj

  02.12.2012
  Europska bespilotna letjelica Neuron testirana je blizu Istresa na jugu Francuske, a stručnjaci vjeruju da će u budućnosti imati veliku ulogu u borbenim operacijama, objavio je France 24.

  Francuska vojna industrija Dassault-Aviation glavni je nositelj projekta pokrenutog 2005. u kojem sudjeluju i druge tvrtke iz Francuske, Italije, Švedske, Španjolske i Grčke.

  Stručnjaci ističu da Neuron nije prototip, nego mu je cilj da europske zemlje testiraju tehnologiju nevidljivosti za neke buduće bespilotne letjelice ili borbene zrakoplove, kao što su Eurofighter ili francuski Rafale.

  Brojni stručnjaci vjeruju da će naoružane bespilotne letjelice ubuduće imati značajnu ulogu u zračnim bitkama. One bi u prvim danima borbi mogle uništavati neprijateljsku zračnu obranu, ali neće zamijeniti borbene zrakoplove s pilotima, ističu oni.

  Polovicu od 406 milijuna eura uloženih u projekt osigurala je Francuska.
  02 decembar/prosinac 2012
  02 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.