Petak, 03. juli/srpanj 2015, 09:54 CET

Europska bespilotna letjelica testirana u Francuskoj

02.12.2012
Europska bespilotna letjelica Neuron testirana je blizu Istresa na jugu Francuske, a stručnjaci vjeruju da će u budućnosti imati veliku ulogu u borbenim operacijama, objavio je France 24.

Francuska vojna industrija Dassault-Aviation glavni je nositelj projekta pokrenutog 2005. u kojem sudjeluju i druge tvrtke iz Francuske, Italije, Švedske, Španjolske i Grčke.

Stručnjaci ističu da Neuron nije prototip, nego mu je cilj da europske zemlje testiraju tehnologiju nevidljivosti za neke buduće bespilotne letjelice ili borbene zrakoplove, kao što su Eurofighter ili francuski Rafale.

Brojni stručnjaci vjeruju da će naoružane bespilotne letjelice ubuduće imati značajnu ulogu u zračnim bitkama. One bi u prvim danima borbi mogle uništavati neprijateljsku zračnu obranu, ali neće zamijeniti borbene zrakoplove s pilotima, ističu oni.

Polovicu od 406 milijuna eura uloženih u projekt osigurala je Francuska.
02 decembar/prosinac 2012
02 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.