Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:42 CET

  Savjet za provođenje mira u BiH pozvao političare da ispune uslove za EU

  30.11.2012
  Politički direktori Upravnog odbora /UO/ Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH pozdravili su nedavno vraćanje međustranačkom dijalogu, ali i izrazili zabrinutost što je od prošle sjednice PIK-a u maju došlo do zastoja u postizanju konkretnog napretka, zbog čega BiH kasni za ostatkom regiona, posebno u ostvarivanju napretka na evropskom putu.

  Politički lideri u BiH pozvani su da pokažu novu opredijeljenost za napredak potreban da bi BiH bila obezbijeđena bolja budućnost, navodi se u kominikeu UO PIK-a.

  Pozivajući se na prioritet koji lideri svih stranaka u BiH daju integraciji u EU, UO PIK-a ih je pozvao, kao i nadležne organe u BiH, da preduzmu potrebne korake da bude ubrzano napredovanje BiH prema EU.

  "Da bi mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU, BiH mora imati zadovoljavajuće rezultate u pogledu implementacije obaveza u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma, te urgentno implementirati odluku u predmetu 'Sejdić i Finci', u skladu sa obavezama iz Evropske povelje o ljudskim pravima", navodi se u kominikeu.

  Pozvani su svi organi vlasti da obezbijede propisno funkcionisanje institucija na nivou BiH i svim drugim nivoima vlasti. Naglašeno je da je uspješna i efikasna saradnja između BiH i entiteta, i entiteta međusobno, važna za sveukupno funkcionisanje BiH.

  UO PIK-a apeluje na građane i političke lidere da pruže podršku pomirenju u Srebrenici, da rade u interesu svih stanovnika opštine, da omoguće povratak ranijeg stanovništva i da promovišu održivi ekonomski razvoj.

  Rusija nije podržala stav u kominikeu kojim se "osuđuju nedavni neopravdani verbalni napadi lokalnih političkih lidera na visokog predstavnika, OHR i druge predstavnike međunarodne zajednice, te apeluje na političke lidere da se fokusiraju na konkretne pozitivne promjene".
  30 novembar/studeni 2012
  30 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.