Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 13:17 CET

Assange se razbolio zbog manjka svjetla i svježeg zraka

29.11.2012

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, čiji je dom posljednjih mjeseci Ambasada Ekvadora u Londonu, ima hroničnu bolest pluća, koja se svakog trenutka može pogoršati, javljaju mediji.

Assange je u ovoj ambasadi u Londonu pronašao utočište u junu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje.

"Kao što je poznato, Assange boravi u veoma malom prostoru. Ambasada ima tek nekoliko prozora, no problem je i u tome što je London u ovom periodu mračan i taman. On je suočen sa zdravstvenim problemima zbog manjka svježeg zraka i sunčeve svjetlosti", kazala je Ana Alban, ambasadorica Ekvadora.

Inače, Ekvador, koji je odobrio azil Assangeu, zatražio je od Velike Britanije da mu osigura odgovarajuću zdravstvenu pomoć ukoliko to bude potrebno, uz obećanje da ga neće uhapsiti.

Kako je navela Alban, osnivač Wikileaksa u ovim prostorijama živi u teškim uslovima, a posjetioce prima nakon što osoblje završi posao.
29 novembar/studeni 2012
29 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.