Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 23:57 CET

  Haški tribunal: danas presuda Haradinaju, Baljaju i Brahimaju

  29.11.2012

  Haški tribunal danas će izreći novu prvostepenu presudu nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju.

  Oni se terete za zločine počinjene nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru Jablanica u oblasti Dečana 1998. godine.

  Tužilaštvo je u završnoj riječi, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

  Žalbeno vijeće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice za zločine u logoru Jablanica, javio je Tanjug.

  Vijeće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen prije vremena, odnosno prije nego što su saslušana dva svjedoka koja su odbijala da daju iskaz.

  Jedan od tih svjedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda jer nije htio da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu "Haradinaj".

  On je priznao krivicu i bio osuđen na dva mjeseca zatvora.
  29 novembar/studeni 2012
  29 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.