Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 08:26 CET

Haški tribunal: danas presuda Haradinaju, Baljaju i Brahimaju

29.11.2012

Haški tribunal danas će izreći novu prvostepenu presudu nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju.

Oni se terete za zločine počinjene nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru Jablanica u oblasti Dečana 1998. godine.

Tužilaštvo je u završnoj riječi, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Žalbeno vijeće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice za zločine u logoru Jablanica, javio je Tanjug.

Vijeće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen prije vremena, odnosno prije nego što su saslušana dva svjedoka koja su odbijala da daju iskaz.

Jedan od tih svjedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda jer nije htio da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu "Haradinaj".

On je priznao krivicu i bio osuđen na dva mjeseca zatvora.
29 novembar/studeni 2012
29 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.