Dostupni linkovi

Egipatski sudovi obustavili rad zbog Morsijevih dekreta


Najviši egipatski apelacioni sudovi obustavili su u sredu rad, u znak protesta zbog dekreta predsednika države Mohameda Morsija kojim je sam sebi praktično dodelio apsolutnu moć, prenela je državna televizija.

Spor između predsednika i pravosudnih organa Egipta izbio je pošto je Morsi dekretom sebe izuzeo od nadzora bilo koje vrste, pa i sudskog.

Zbog neslaganja s dekretom, Egipćani su od prošle nedelje ponovo počeli da protestuju širom zemlje. Na protestu u utorak u glavnom gradu Kairu, okupilo se najmanje 200.000 ljudi, tražeći od predsednika da opozove dekret.

Sudije viših i nižih apelacionih sudova odlučili su da se ne vrate na posao dok Morsi ne opozove sve odluke, prenela je državna televizija. Mnogi od sudova u Egiptu već su prestali s radom zbog štrajkova.

Politička kriza izbila je prošlog četvrtka, kada je Morsi izdao ustavnu deklaraciju koja ga je izuzela od svakog nadzora, pa i sudskog, a slična zaštita garantovana je i donjem domu Parlamenta i stočlanom odboru koji radi na nacrtu novog ustava.

Morsi i njegovo vladajuće Muslimansko bratstvo optužili su sudstvo da njime dominiraju nameštenici još iz ere svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, koji pokušavaju da potkopaju novog predsednika.
XS
SM
MD
LG