Petak, 22. maj/svibanj 2015, 12:01 CET

Mađarski desničar traži popisivanje nepodobnih Jevreja

27.11.2012
Mađarski ultradesničarski političar Marton Đonđosi zatražio je od vlasti da sastave listu Jevreja koji predstavljaju "rizik po nacionalnu bezbjednost", što je izazvalo ogorčenje među jevrejskim liderima kao odjek nacističke politike koja je dovela do holokausta.

Đonđosi, lider stranke Jobik, koja je treća po snazi u zemlji, rekao je da je lista neophodna zbog povećanih tenzija poslije sukoba u Gazi i da na spisku treba da se nađu i članovi parlamenta.

Protivnici ove inicijative osudili su antisemitske ispade i retoriku stranke Jobik protiv romske manjine kao populističke nastupe uoči izbora 2014. godine.Stranka Jobik nikada javno nije zatražila sastavljanje spiska Jevreja.

"Ja sam preživio holokaust. U ljudima kao što sam ja  ovo izaziva ledeni strah, čak i ako je jasno da služi samo za političke svrhe. Ovo je sramota za Evropu i svijet", izjavio je Gustav Zoltaj, direktor Mađarsko-jevrejske kongregacije, prenio je Rojters.

Između 500.000 i 600.000 mađarskih Jevreja ubijeno je u holokaustu, navodi se u podacima budimpeštanskog Memorijalnog centra o holokaustu. Svaki treći Jevrej ubijen u Aušvicu bio je iz Mađarske.

Đonđosi je uputio poziv nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova Solt Nemet rekao da Budimpešta podržava mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba kao dobro za Izraelce mađarskog porijekla, mađarske Jevreje i Palestince u Mađarskoj.
27 novembar/studeni 2012
27 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.