Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 13:54 CET

File: Nijesu ispunjene glavne obaveze iz "Mape puta"

27.11.2012
Komesar EU za proširenje Štefan File ocijenio je danas u Sarajevu da predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze iz briselske "Mape puta", jer je izostao dogovor o provođenju odluke u predmetu "Sejdić–Finci", a nema ni konačnog prijedloga za mehanizam koordinacije BiH sa EU.

Prema njegovim riječima, sve to zajedno dodatno opterećuje mogućnost da BiH što prije aplicira za članstvo u EU.

"Uprkos tome, perspektiva evropskog članstva BiH ostaje realistična, ali obaveze iz 'Mape puta' i dalje su validne i ostaju na snazi", poručio je File nakon drugog kruga dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH u EU.

On je pozdravio predanost vlasti u BiH evropskom putu, ističući da je neophodno dosljedno provesti odluku "Sejdić-Finci" da bi se eliminisala diskriminacija, jer bez tog uslova nema aplikacije za BiH.

File je pozdravio i napore koje ekspertski timovi BiH čine na tehničkom planu ispunjavanja uslova i popunjavanja upitnika EU, pogotovo u domenu javnih nabavki i zaštite okoline.

"Dobar ekspertski rad u domaćim institucijama obećava brži napredak BiH ka EU", naglasio je evropski komesar za proširenje.

File je napomenuo da nakon današnjeg sastanka nema novih, niti vještačkih rokova za BiH, ali bi dinamiku evropskog puta BiH trebalo mnogo ozbiljnije i ambicioznije da postave domaći političari, s tim da nikako ne bi smjeli da odugovlače sa rješavanjem slučaja "Sejdić–Finci".
27 novembar/studeni 2012
27 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.