Utorak, 06. oktobar/listopad 2015, 15:59 CET

MVP Hrvatske : Neugodno smo iznenđeni izjavama Nikolića

26.11.2012
Neugodno smo iznenađeni izjavama predsjednika   Srbije Tomislava Nikolića, izrečenim u intervjuu objavljenom danas u dnevnom listu Kurir, koje nimalo ne pridonose normalizaciji odnosa u regiji i smatramo ga lošom porukom za odnose Hrvatske i Srbije, stoji u saopćenju Ministarstva  vanjskih poslova i evropskih integracija.

Odlučno odbacujemo sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu. Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovat će pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcioniranja države. Takav stav je u temeljima uspostavljanja pravne države, koja je, između ostalog, i pretpostavka članstva u EU.

Neslaganje s presudom Haaškog tribunala stvar je osobnog stava svakog pojedinca pa tako i predsjednika Nikolića. Međutim, smatramo važnim još jednom istaknuti kako je Hrvatska prihvatila suradnju s Tribunalom, donijela je i Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, a sve je svoje obveze je ispunila, u skladu s međunarodnim pravilima, pravom i obvezama.

U slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nedvojbeno konstatira da te dvije osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vrijeme rata na teritoriju Hrvatske te da se u operaciji Oluja nije radilo o udruženom zločinačkom pothvatu.

Želimo naglasiti kako je hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja procesuirati pojedince osumnjičene za pojedine zločine. Neki od tih postupaka završili su pravomoćnim presudama i krivci služe ili su odslužili zatvorske kazne.

I još jednom želimo naglasiti - ni u kojem od tih slučajeva nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi. Uvijek se radi o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima, stoji u saopćenju ministratva u Zagrebu. .
26 novembar/studeni 2012
26 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.