Petak, 12. februar/veljača 2016, 19:04 CET

  Protesti u Rimu i većim gradovima zbog ušteda u školstvu

  24.11.2012
  Hiljade učenika, nastavnika, radnika i sindikalaca  protestovalo je danas u Rimu i većim italijanskim gradovima protiv mjera štednje koje je nametnula vlada premijera Marija Montija.

  "Protiv krize i štednje, borimo se za svoja prava“, jedan je od transparenata koji su nosili učenici i radnici u protestnoj povorci u Rimu.

  Učenici više desetina škola u Rimu protestuju već danima. Blokirali su ulazak u škole, nezadovoljni odlukom vlasti da smanji izdvajanja za obrazovanje, ali i zbog sve veće nezaposlenosti među mladima, koja je tri puta veća od nacionalnog prosjeka.

  Učenici, pri tome, noću spavaju u školama, a tokom dana, "naoružani" četkama i krpama, čiste grafite i školske toalete.

  Drugu protestnu povorku organizovanu u centru Rima predvodili su predstavnici sindikata Kobas. Portparol sindikata Pjero Bernoki je ocijenio da je na protestu učestvovalo više od 5.000 ljudi.
  24 novembar/studeni 2012
  24 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.