Utorak, 09. februar/veljača 2016, 18:54 CET

  Turska: U novim sukobima ubijeno sedam pripadnika Kurdske radničke stranke

  24.11.2012
  Sedam pobunjenika Kurdske radničke stranke (PKK) ubijeno je u noći s petka na subotu za vrijeme borbi s turskom vojskom na jugoistoku Turske, saopćili su lokalni izvori novinskoj agenciji Anadolija.

  Sukob se dogodio u blizini sela Doganli, u pokrajini Bingol, prilikom vojne racije, izjavio je agenciji guverner Bingola Mustafa Hakan Guvencer.

  "Sedam terorista, od kojih četiri žene su ubijeni. Jedan pobunjenik je uhvaćen živ", izjavio je Guvencer, a prenijela Anadolija.

  Kurdski sukob u Turskoj se pojačao i povećao broj hapšenja kurdskih aktivista.

  Štrajk glađu, započet 12. septembra, u kojem je učestvovalo više od 700 kurdskih zatvorenika, završen je 18. novembra, nakon poziva zatvorenog šefa PKK-a Abdulaha Ocalana.

  Ankara i brojni veliki gradovi smatraju PKK terorističkom organizacijom.

  U kurdskom sukobu u Turskoj, prema saopćenju vojske, poginulo je više od 45.000 osoba od početka pobune PKK-a 1984. godine.

  Pobunjenici su prvo tražili priznavanje nezavisnosti jugoistoka Anadilije, naseljenog većinski Kurdima, prije nego što su zatražili regionalnu autonomiju.
  24 novembar/studeni 2012
  24 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.