Petak, 27. novembar/studeni 2015, 12:51 CET

Sud BIH oslobodio Zorana Marjanovića optužbi za ratni zločin

23.11.2012
Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH u predmetu "Zoran Marjanović" i potvrdilo prvostepenu presudu Suda od 11. aprila 2012. godine, kojom je Marjanović oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti.

Marjanović je prvostepenom presudom oslobođen optužbi, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret optužnicom Tužilaštva BiH.

Marjanović se teretio da je u prvoj polovini juna 1992. godine na lokalitetu Mejrina Homora, opština Rogatica, zajedno sa nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), nezakonito lišio slobode šestočlanu porodicu koja se iz Žepe vraćala svojoj kući u selo Babljak.

Nakon toga je, zajedno sa drugim vojnikom, porodicu odveo do crkve u mjesto Borike, gdje su majku i četvoro maloljetne djece nepoznati pripadnici VRS odveli i protivpravno zatvorili u prostorije srednje škole "Veljko Vlahović" u Rogatici.

Dvojica pripadnika VRS su oca ove djece preuzeli od optuženog Marjanovića i odveli u pravcu komande Rogatičke brigade, od kada mu se gubi svaki trag, navodi se u optužnici.

Apelaciono vijeće je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i donijelo drugostepenu presudu, saopšteno je iz Suda BiH.
23 novembar/studeni 2012
23 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.