Petak, 27. novembar/studeni 2015, 21:52 CET

Novi prijedlog EU budžeta - više za kohezijsku politiku i poljoprivredu

23.11.2012

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy predstavio je čelnicima zemalja članica EU novi prijedlog budžeta za razdoblje 2014-2020. Summit u Briselu je prekinut do danas u podne kako bi izaslanstva mogla proučiti novi prijedlog. Prema diplomatskim izvorima, budžet bi i dalje trebao biti manji za 75 milijardi eura, što daje 972 milijarde, ali bi se unutar okvira napravila preraspodjela.

Tako bi se za kohezijsku polItiku izdvojilo 10,6 milijardi više nego u prijedlogu koji je Van Rompuy iznio prošle sedmice, kada je za tu budžetsku stavku predložio smanjenje za 29,5 milijardi u odnosu na prijedlog Komisije s 339 milijardi na 309,5 milijardi. Po novom prijedlogu za kohezijsku politku bi se izdvojilo 320,1 milijarda eura. Po novom prijedlogu na dobitku je i zajednička poljoprivredna politika, za koju se predviđa osam milijardi eura više u odnosu na prošlosedmični prijedlog.

U novom prijedlogu Van Rompuy je predložio manje iznose za podsticanje konkurentnosti te za novi fond (CEF - Connecting Europe Facility), namijenjen finansiranju prekograničih projekata u saobraćajnoj, energetskoj i informatičkoj infrastukturi. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, napuštajući zgradu Evropskog savjeta, sumnju da će se na ovom summitu postići dogovor. Mislim da ćemo napredovati, ali sumnjam da će se postići dogovor, kazala je.
23 novembar/studeni 2012
23 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.