Subota, 30. april/travanj 2016, 05:22 CET

  Novi prijedlog EU budžeta - više za kohezijsku politiku i poljoprivredu

  23.11.2012

  Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy predstavio je čelnicima zemalja članica EU novi prijedlog budžeta za razdoblje 2014-2020. Summit u Briselu je prekinut do danas u podne kako bi izaslanstva mogla proučiti novi prijedlog. Prema diplomatskim izvorima, budžet bi i dalje trebao biti manji za 75 milijardi eura, što daje 972 milijarde, ali bi se unutar okvira napravila preraspodjela.

  Tako bi se za kohezijsku polItiku izdvojilo 10,6 milijardi više nego u prijedlogu koji je Van Rompuy iznio prošle sedmice, kada je za tu budžetsku stavku predložio smanjenje za 29,5 milijardi u odnosu na prijedlog Komisije s 339 milijardi na 309,5 milijardi. Po novom prijedlogu za kohezijsku politku bi se izdvojilo 320,1 milijarda eura. Po novom prijedlogu na dobitku je i zajednička poljoprivredna politika, za koju se predviđa osam milijardi eura više u odnosu na prošlosedmični prijedlog.

  U novom prijedlogu Van Rompuy je predložio manje iznose za podsticanje konkurentnosti te za novi fond (CEF - Connecting Europe Facility), namijenjen finansiranju prekograničih projekata u saobraćajnoj, energetskoj i informatičkoj infrastukturi. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, napuštajući zgradu Evropskog savjeta, sumnju da će se na ovom summitu postići dogovor. Mislim da ćemo napredovati, ali sumnjam da će se postići dogovor, kazala je.
  23 novembar/studeni 2012
  23 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.