Petak, 29. april/travanj 2016, 01:43 CET

  MKS traži izručenje bivše prve dame Obale Slonovače

  23.11.2012

  Međunarodni krivični sud (MKS) objelodanio je nalog za hapšenje supruge bivšeg predsjednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa, a među tačkama optužnice koje joj se stavljaju na teret su ubistvo, silovanje i progon.

  Simon Gbagbo je prva žena koju je MKS optužio za 10 godina svog postojanja.

  Njen suprug je bio prvi bivši šef države kome je sud odredio pritvor kada ga je Obala Slonovače izručila Hagu prošle godine. Loran Gbagbo je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene krajem 2010. i početkom 2011. godine, u nastojanju da se održi na vlasti nakon što je izgubio predsjedničke izbore.

  Glavna tužiteljka MKS-a Fatu Bensuda saopštila je se zločini poslije izbora 2010. nisu desili slučajno, nego da su planirani i koordinisani na najvišem političkom i vojnom nivou i da svi odgovorni moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

  Ona je pozvala Obalu Slonovače da izruči Simon Gbagbo i dodala da će istraga zločina koje su počinile obje strane u borbi za vlast biti nastavljena i da očekuje nove naloge za hapšenja.
  23 novembar/studeni 2012
  23 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.