Dostupni linkovi

Miljević oslobođen optužbi za ratni zločin u Glini



Nakon trećeg ponovljenog postupka na županijskom sudu u Sisku, Srbin Rade Miljević iz Gline nepravosnažno je danas oslobođen optužbe za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Predsednica sudskog veća Melita Avedić kazala je da je u postupku dokazano da je Miljević 20. septembra 1991. kao pripadnik jedinica SAO Krajine, iz glinskog ratnog zatvora izveo zatvorene Hrvate Antu Žužića, Janka Kaurića, Milana Litrića i njegovog sina Borislava, ali nije utvrđeno da ih je pripadnicima izvidjačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića predao zbog likvidacije.

Iako su 1996. njihovi leševi ekshumirani na brdu Pogledić kraj Gline, a onda i identifikovani, na suđenju nije dokazano postojanje veze između njihovog izvođenja i likvidacije, jer je u svim dostupnim dokumentima navedeno da ih odvode na razmenu u Knin.

Miljević je prvi puta osuđen 2007. na 14 godina zatvora, a nakon što je Vrhovni sud naredio obnovu postupka, 2008. je osuđen na 12 godina.

Vrhovni sud je ukinuo i tu presudu veća za ratne zločine županijskog suda u Sisku i ovaj put zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Miljević je uhapšen u martu 2006. i u istražnom pritvoru proveo je četiri godine i devet meseci, pa je prema zakonu pušten da se brani sa slobode.
XS
SM
MD
LG