Dostupni linkovi

Advokat: Završna faza postupka za rehabilitaciju Mihailovića



Sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, komandanta četničkog pokreta, bliži se kraju i konačna odluka trebalo bi da bude doneta nakon ročišta zakazanog za 25. januar, kazala je danas pravna zastupnica Aleksandra Andrić.

Danas su svedočili istoričari Kosta Nikolić i Veselin Đuretić.

Nikolić je izneo stav da Mihailovića, osuđenog 1946. na smrt zbog saradnje s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu, treba rehabilitovati, uz ocenu da je postupak koji je vođen protiv njega bio politički montiran.

Za vreme rocišta ispred suda se okupilo i oko 15 aktivista sa vidljivim komunističkim obeležjima, a jedna od parola koju su uzvikivali bila je i "Draža, Gotovina- Sluge okupatora".

Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Mihailović je osuđen na smrt 15. jula 1946. godine, zbog kolaboracije s nacističkim
okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije objavljeno gde je streljan i sahranjen.
XS
SM
MD
LG