Ponedjeljak, 15. februar/veljača 2016, 00:05 CET

  Srbi blokiraju gradnju kuća Albanaca

  22.11.2012

  Srbi sa severa Kosova jutros su blokirali gradnju albanskih kuća u naselju Kroi i Vitakut u severnom delu Mitrovice, saopštili su meštani.

  Jedan od njihovih predstavnika, Njazi Ismaili, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su Srbi blokirali nekoliko puteva i tako onemogućili prilaz radnicima.

  “Srbi su blokirali put sa svih strana gde se grade kuće Albanaca. Ima ih dosta i rad je u potpunosti blokiran”, kazao je on.

  Srbi na severu protive se izgradnji albanskih kuća koje su uništene tokom rata. Oni tvrde da će izgradnja 172 kuće za Albance koji nisu živeli u tom naslje ima za cilj promenu etničke strukture stanovništva i “etničko čišćenje tog dela Mitrovice”. 

  Danas su se oglasile i sirene na severu.

  Kosovski premijer, Hašim Tači je na jučerašnjem zasedanju Vlade Kosova podržao izgradnju kuća na severu, bez obzira na etničku pripadnost.

  On je osudio i zvaničnike UNMIK-a koji, po njegovim rečima, sprečavaju gradnju.

  “UNMIK nema pravo da sprečava gradnju kuća i građane da se vrate u svoje domove na severu. To je za nas neprihvatljivo", rekao je Tači.
  22 novembar/studeni 2012
  22 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.