Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 10:37 CET

  Srbi blokiraju gradnju kuća Albanaca

  22.11.2012

  Srbi sa severa Kosova jutros su blokirali gradnju albanskih kuća u naselju Kroi i Vitakut u severnom delu Mitrovice, saopštili su meštani.

  Jedan od njihovih predstavnika, Njazi Ismaili, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su Srbi blokirali nekoliko puteva i tako onemogućili prilaz radnicima.

  “Srbi su blokirali put sa svih strana gde se grade kuće Albanaca. Ima ih dosta i rad je u potpunosti blokiran”, kazao je on.

  Srbi na severu protive se izgradnji albanskih kuća koje su uništene tokom rata. Oni tvrde da će izgradnja 172 kuće za Albance koji nisu živeli u tom naslje ima za cilj promenu etničke strukture stanovništva i “etničko čišćenje tog dela Mitrovice”. 

  Danas su se oglasile i sirene na severu.

  Kosovski premijer, Hašim Tači je na jučerašnjem zasedanju Vlade Kosova podržao izgradnju kuća na severu, bez obzira na etničku pripadnost.

  On je osudio i zvaničnike UNMIK-a koji, po njegovim rečima, sprečavaju gradnju.

  “UNMIK nema pravo da sprečava gradnju kuća i građane da se vrate u svoje domove na severu. To je za nas neprihvatljivo", rekao je Tači.
  22 novembar/studeni 2012
  22 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.