Dostupni linkovi

Oslobođeni od optužbe: Sud nas zaštitio od pravnog nasilja



Advokati optuženih za deportaciju bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore, oslobođenih danas krivice za taj zločin, ocenili su da je "pravda zadovoljena", a crnogorsko pravosuđe "polozilo vazan ispit".

I oslobođeni, bivši pripadnici policije pozdravili su odluku suda uz ocenu da ih je sud "zaštitio od pravnog nasilja kojem su izloženi posledenjih deset godina".

Viši sud u Podgorici oslobodio je danas krivice devetoricu pripadnika crnogorskog MUP-a optuzenih za deportaciju više od 80 bosansko-hercegovačkih civila 1992. godine iz Crne Gore u BiH.

Uhapšeni su predati tadašnjim ratnim vlastima Republike Srpske. Većina uhapšenih Bošnjaka je ubijena.

Sudija Milenka Žižić je u obrazloženju presude navela da su optuženi postupali po naredni tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića, da osobe koje u Crnu Goru dolaze iz BiH vrate na teritioriju te zemlje.

Sudija je ocenila da su hapšenja i naredba "bili nezakoniti", ali da nije dokazano da su optuženi bili na "nekoj od strana u oružanom sukobu" u BiH, što je "potrebno za postojanje ratnog zločina".

Žižić je u presudi navela da je tadasnji ministar policije Bulatović dobio telegram iz Republike Srpske da se osobe koje su prešle u Crnu Goru vrate u BiH.
XS
SM
MD
LG