Petak, 29. april/travanj 2016, 19:52 CET

  Regionalni izbori u Kataloniji kao test za nezavisnost

  22.11.2012

  U Kataloniji, bogatoj oblasti na severoistoku Španije, u nedelju će biti održani lokalni izbori, koji su, praktično, test za planove katalonskih vlasti o održavanju referenduma o nezavisnosti tog regiona.

  U gradovima širom Katalonije istaknute su zastave u znak podrške nezavisnosti, a u Đironi se danas mogu videti i zastave sa sloganom "Katalonija, nova evropska država".

  Skupovi na kojima se izražava podrška nezavisnosti Katalonije takođe se održavaju uz obeležja Evropske unije.

  Međutim, kako navodi Asošiejted pres (AP), tek poneko shvata šta bi za ovaj region, poznatu po trgovini, značilo otcepljenje od Španije - višegodišnje isključenje iz Evropske unije, što bi bila velika prepreka poslovanju s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

  Zvaničnici Unije kažu da bi se nezavisna Katalonija suočila sa istim zahtevima za članstvo kao druge zemlje kandidati, podseća AP i ukazuje da se kao jedno od ključnih pitanjima na izborima sve više nameće pozicija Katalonije u Evropi, ako se odvoji od Španije.

  Anketa lista Pais, sprovedena ovog meseca, pokazala je da, s jedne strane, gotovo polovina Katalonaca podržava otcepljenje, a da s druge strane, tek 37 odsto podržava takav ishod, ako bi to značilo ne biti u Evropskoj uniji.

  Ankete u Paisu i Vangardiji ukazuju da je separatistička stranka CiU izgubila zamajac i da neće ostvariti značajniji uspeh na izborima u nedelju, kako bi od predsednika Katalonije Artura Masa da zatraži održavanje referenduma, piše AP.

  Separatizam bogate Katalonije, koji nikada nije bio tako blizu ostvarenja, pothranjuje i ekonomska kriza u Španiji.

  Katalonci smatraju da centralnim vlastima daju više novca nego što dobijaju nazad kroz poreze, smatraju da centralne vlasti zapostavljaju infrastrukturu ovog regiona, a misle i da će otcepljenjem sačuvati katalonski jezik.
  22 novembar/studeni 2012
  22 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.