Dostupni linkovi

Bramerc: Razočarni smo presudom Gotovini



Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je danas da je razočaran oslobađajućom presudom koju je žalbeno veće suda prošlog petka izreklo Hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno veće time je poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu i septembru 1995. godine.

"Tužilaštvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija pretresnog veća. Svesni smo da oni koji su doživleli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate", piše u izjavi koju je Bramerc objavio u Hagu kasno popodne.

U izjavi piše i da će "kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".

Bramerc podseća da je tužilaštvo tokom žalbenog postupka izrazilo uverenje da je bilo dovoljno dokaza protiv Gotovine i Markača za održavanje prvostepene presude.

Bramerc je podvukao da su "suprotna mišljenja... sudija (Karmela) Ađijusa i (Fausta) Pokara ukazala na mnoga važna pitanja koja proizlaze iz presude koju je donela većina i o kojima bi Tribunal trebalo da razmisli".

O tim pitanjima je, po Bramercu, "važno razmisliti" u nadi da će to biti podsticaj daljem jačanju međunarodne pravde.

Haško tužilaštvo će, navodi u izjavi glavni tužilac, sav dokazni materijal staviti na raspolaganje pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji kako bi "omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi sa operacijom Oluja".

"Verujemo da će pravosuđe u Hrvatskoj biti doraslo svojim obavezama", podvukao je Bramerc.

Glavni tužilac je, međutim, naznačio da tužilaštvo "mora da poštuje" presudu po žalbenom postupku, zato što "međunarodnog krivično pravosuđe i vladavina prava uopšte moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka".
XS
SM
MD
LG