Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 08:47 CET

Anglikanska crkva ne prihvata žene za biskupe

20.11.2012
Sinod Anglikanske crkve saopštio je danas da ne prihvata da žene postanu biskupi, što je
bio predlog nadbiskupa Kanterberija Ruana Vilijamsa. 

Vilijams i njegov naslednik Džastin Velbi, koji preuzima dužnost u decembru, predložili su da žene postanu biskupi. 

Tekst prelodga je trebalo da prihvati dve trećine Sinoda Anglikanske crkve. Protiv teksta je bilo 132 glasa, dok je za bilo 74. 

Anglikanska crkva prihvatila je 1992. godine da žene postanu sveštenici i one danas čine jednu trećinu anglikanskog sveštenstva. 

Crkveni zvaničnici navode da će biti potrebno pet godina da se  novopokrenuti proces za žene biskupe u Anglikanskoj crkvi dovede do glasanja. 

Sestrinske crkve anglikanske zajednice u Australiji, na Novom Zelandu i u SAD već imaju žene biskupe. Južna Afrika se pridružila toj grupi u nedelju izborom Eline Vamukoje za anglikanskog biskupa Svazilenda.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.