Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 01:45 CET

Vijesti

"Šestorka" postigla dogovor

20.11.2012
Predsjednici šest bosanskohercegovačkih političkih partija, potvrdili su danas na sastanku u Mostaru novu parlamentarnu većinu.

Na sastanku čiji je domaćin bio HDZ 1990, razgovarali su predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BIH, Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB), javlja dopinik RSE.

Nakon sastanka saopćeno je kako je postignut puni dogovor da ovih šest stranaka čine novu parlamentarnu većinu. SBB je danas preuzeo sve obaveze ranijih dogovora prethodne šestorke, te se - kako je rečeno - kreće u njihovu realizaciju.
U ranijoj parlamentarnoj većini bila je Stranka demokratske akcije,čije mjesto je zauzeo SBB.

Postignut je i dogovor oko realizacije Mape puta iz Bruxellesa. Lideri su se obavezali da rade na donošenju ustavnih rješenja, koja će osigurati punu ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih.To uključuje i provedbu presude Sejdić-Finci i to na način da predstavnici jednog ne mogu birati predstavnike drugog naroda.

Dogovoreni su principi budućeg načina izbora Doma naroda, dok će oko načina izbora Predsjedništva BiH biti potrebno još razgovora.

Dogovorena je takoeđe i hitna rekonstrukcija Vlade Federacije BIH, i to na način da se vodi računa o kompatibilnosti vlasti na svim nivoima.
20 novembar/studeni 2012
20 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.