Dostupni linkovi

Danas prva presuda Sanaderu



Bivšem premijeru Hrvatske i predsedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas će u Zagrebu biti izrečena prva presuda i to u slučaju ratnog profiterstva i primanja mita. Posle jednogodišnjeg suđenja Sanaderu će sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu pod predsedavanjem sudije Iva Turudića presudu izreći u 10 časova.

Tužilaštvo je u završnoj reči prošle sedmice tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku mu se sudilo mu se i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

"Nisam kriminalac nego čovek koji je dobio legitimitet od hrvatskog naroda i koji je po savesti vodio hrvatsku Vladu, jer da nisam ne bih drugi put dobio poverenje", rekao je Sanader u poslednjem obraćanju sudu.

On je ponovo odbacio optužbe za ratno profiterstvo i primanje mita i utvrdio da se protiv njega vodi "orkestrirani" politički progon koji je naredila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tužilaštvo, s druge strane, tvrdi da je Sanader izdao nacionalne interese i prodao ih za mito od 10 miliona evra koliko je, prema optužbi, dobio od MOL-a.

Bivši premijer u još nekoliko slučajeva tereti se za korupciju, a u toku je suđenje na sudu u Zagebu i u slučaju Fimi-medija u kojem mu se sudi za izvlačenje novca i punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je čelu bio, novcem državnih institucija i preduzeća.
XS
SM
MD
LG