Dostupni linkovi

Izrael razmatra primirje, više od 100 ubijenih Palestinaca



Izraelske vlasti razmatrale su protekle noći egipatski predlog o primirju s Hamasom, nekoliko sati pred dolazak mirovne misije UN u Jerusalim i posle šestodnevnog bombardovanja Gaze u kojem je poginulo više od 100 Palestinaca.

S druge strane, američka ambasadorka u UN Suzan Rajs saopštila je sinoć da SAD neće podržati tekst rezolucije Saveta bezbednosti koji, prema oceni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi.

Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prošle noći su razmatrali predlog za postizanje primirja, ali i mogućnost pokretanja kopnene ofanzive u Gazi.

Izraelska televizija javlja da je Netanjahu blizu odluke da odobri primirje i da će u naredna 24 sata doći do prekida bombardovanja. Izraelski mediji izvestili su i da su raketni napadi iz pojasa Gaze na Izrael bili prekinuti u satima pred sastanak kabineta.

Lider Hamasa Haled Mešal kazao je u Kairu, gde vodi razgovore sa egipatskim vlastima u okviru posredovanja u sukobu, da postoji mogućnost za postizanje dogovora o primirju, ali i dodao da je za to neophodan prekid blokade pojasa Gaze.

"Nismo protiv primirja, ali ostajemo pri svojim zahtevima - okončanje nasilja, prekid agresije i prekid blokade", kazao je Mešal.

U izraelskim napadima na Gazu u ponedeljak je ubijeno 32 ljudi, čime je broj ubijenih Palestinaca od početka ofanzive prošle srede dostigao 109. Prošle noći, u izraelskim napadima povredjeno je sedam Palestinaca.
XS
SM
MD
LG