Dostupni linkovi

Sastanak Obame sa Ven Đibaom i Jošikom Nodom


Predsjednik SAD Barak Obama sastao se tokom posljednjeg dana turneje po jugoistočnoj Aziji sa kineskim premijerom Venom Điabaom i japanskim premijerom Jošihikom Nodom na marginama samita zemalja istočne Azije u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže.

Ovo je bio prvi sastanak Obame se premijerom Venom od njihovog susreta na Baliju prošle godine i od kada je Obama na izborima osvojio drugi mandat. Njih dvojica sastala su se ukupno pet puta.

"Veoma je važno da, kao dvije najveće ekonomije u svijetu, sarađujemo u određivanju jasnih međunarodnih pravila o trgovini i investiranju, što može da poveća prosperitet i globalni rast", rekao je Obama.

Ven je čestitao Obami na izbornoj pobjedi i govorio o značaju snažnih kinesko-američkih odnosa. On je posebno ukazao na važnost mira, stabilnosti i prosperiteta u azijsko-pacifičkom regionu i svijetu.

Ovo je bio posljednji susret Obame sa premijerom Venom, imajući u vidu proces redovne zamjene državnih rukovodilaca u Kini.

Obama i japanski premijer Noda razgovarali su o japansko-američkom savezu. Vašington je apelovao da Tokio i Peking riješe teritorijalni spor u vezi sa ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Iako je bilo očekivanja da će Japan objaviti pristupanje trans-pacifičkom partnerstvu, novoj inicijativi o slobodnoj trgovini, to se nije desilo, prenosi Glas Amerike.
XS
SM
MD
LG