Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 06:22 CET

EU poziva na trenutni prekid vatre u Gazi i Izraelu

19.11.2012
Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozvali su u ponedjeljak na "trenutni" prekid neprijateljstava u Izraelu i pojasu Gaze, tvrdeći da će prekid vatre bio "u interesu svih".

Ministri su u Bruxellesu "pozvali na hitan prekid neprijateljstava", "podržavajući posredničke napore Egipta i drugih aktera", i "pozdravili misiju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona u regionu".

"Trenutni prekid neprijateljstava je u interesu svih, posebno u kontekstu nestabilnosti regiona", precizira tekst.

Evropski ministri "snažno osuđuju raketne napade iz Gaze na Izrael, koje Hamas i druge grupe treba odmah da prekinu". "Nema opravdanja da se namjerno gađaju nevini civili. Izreal ima pravo da štiti svoje stanovništvo od ove vrste napada, zato njegov odgovor mora biti umjeren", navodi se u tekstu.

Situacija posljednjih dana "još jednom naglašava hitnu potrebu da se promovira rješenje o dvije države koje bi omogućilo dvjema stranama da žive u miru i sigurnosti", saopštili su šefovi diplomatija.
19 novembar/studeni 2012
19 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.