Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 12:38 CET

  EU poziva na trenutni prekid vatre u Gazi i Izraelu

  19.11.2012
  Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozvali su u ponedjeljak na "trenutni" prekid neprijateljstava u Izraelu i pojasu Gaze, tvrdeći da će prekid vatre bio "u interesu svih".

  Ministri su u Bruxellesu "pozvali na hitan prekid neprijateljstava", "podržavajući posredničke napore Egipta i drugih aktera", i "pozdravili misiju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona u regionu".

  "Trenutni prekid neprijateljstava je u interesu svih, posebno u kontekstu nestabilnosti regiona", precizira tekst.

  Evropski ministri "snažno osuđuju raketne napade iz Gaze na Izrael, koje Hamas i druge grupe treba odmah da prekinu". "Nema opravdanja da se namjerno gađaju nevini civili. Izreal ima pravo da štiti svoje stanovništvo od ove vrste napada, zato njegov odgovor mora biti umjeren", navodi se u tekstu.

  Situacija posljednjih dana "još jednom naglašava hitnu potrebu da se promovira rješenje o dvije države koje bi omogućilo dvjema stranama da žive u miru i sigurnosti", saopštili su šefovi diplomatija.
  19 novembar/studeni 2012
  19 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.