Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 11:43 CET

Vijesti

Premijer Katalonije za januar najavio početak osamostaljenja

19.11.2012
Španski region Katalonija započet će u januaru proces odvajanja od Španije, rekao je danas premijer tog regiona Artur Mas.

Mas je juče pozvao na održavanje prijevremenih izbora u Kataloniji u pokušaju da dobije podršku za nezavisnost regiona koji ima 7,6 miliona stanovnika.

Prema rezultatima anketa, Katalonska nacionalistička partija (CIU) nema apsolutnu podršku ali Mas ističe da će se nastaviti sa procesom nezavisnosti ukoliko CIU uz ostale stranke sličnog mišljenja zadrži većinu u parlamentu Katalonije.

Mas je rekao da Katalonija ne želi da "gubi vrijeme", iako nije precizirao šta je predviđeno pod procesom nezavisnosti.

On je izjavio da će, ukoliko CIU osvoji izbore, kao što je i očekivano, odmah sazvati samit svih katalonskih stranaka radi razgovora o refrendumu za budućnost regiona.Mas je dodao da će regionalni parlament nakon toga diskutovati i odobriti referendum.

Španski premijer Mariano Rajoy je protiv sličnih planova, uz tvrdnju da španski Ustav dozvoljava samo da centralna vlada organizuje referendume.

Ukoliko bi Katalonija nastavila prema Masovom planu, Madrid namjerava da uloži žalbu španskom Ustavnom sudu. Katalonija je sa svoje strane zaprijetila da će se obratiti međunarodnim tribunalima.
19 novembar/studeni 2012
19 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.