Dostupni linkovi

Lagumdžija u Briselu istaknuo važnost regionalne saradnje


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas u Briselu da regionalna saradnja zauzima jedno od najvažnijih mjesta u vanjskoj politici BiH jer se regionalnom saradnjom potvrđuju i drugi vanjskopolitički prioriteti zemlje, iznad svih evroatlantske integracije.

Lagumdžija je danas učestovao, na poziv evropskog komesara za regionalnu politiku Johannesa Hahna, na ministarskom sastanku o Jadransko-jonskom regionu kada je izrazio podršku uključivanju Jadransko-jonskog regiona u EU makroregionalnu strategiju.

Ministar je naglasio da se nova makroregionalna strategija savršeno uklapa u ekonomske i političke planove zemalja Jadransko-jonskog regiona koje nisu članice EU, među kojima je i BiH, s obzirom na njihovu jasno izraženu težnju za članstvo u EU.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina makroregionalnu strategiju vidi ne samo kao intenziviranje saradnje sa susjedima, već i kao stratešku poziciju koja se jasno uklapa u širu sliku pristupanja Evropskoj uniji.

Ministar Lagumdžija je ocijenio da će Strategija ojačati tradicionalne veze u regionu, te u isto vrijeme pokazati kapacitet zapadnog Balkana da bude jednakopravan i odgovoran partner zemljama članicama Evropske unije.
XS
SM
MD
LG