Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:22 CET

  Egipatski premjer vjeruje u skori prekid borbi

  19.11.2012

  Egipatski diplomatski napori na postizanju dogovora o primirju između Izraela i Palestinaca su u toku, a sporazum o prekidu borbi mogao bi se postići uskoro, izjavio je u egipatski premijer  Hišam Kandil.

  Pregovori su u toku i nadam se da ćemo uskoro postići sporazum koji bi zustavio ovo nasilje, izjavio je premijer Hišam Kandil u intertvjuu za Reuters u Kairu.

  Mislim da smo blizu sporazuma, ali je ishod ovakvih pregovora teško predvidjeti, kazao je Kandil.

  Najmanje 25 osoba  poginulo u izraelskom raketiranju Gaze danas.Šestog dana izraelske vojne operacije "Stub odbrane" na pojas Gaze izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu, ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati.

  Jaz između dvije strane u odnosu na uslove koje postavljaju za primirje i dalje je veoma veliki, navodi izraelski vojni radio Galei caha.

  Ipak, dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.

  Izraelska vojska je mobilizovala 75.000 rezervista.

  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao na momentalni prekid vatre, a i šefica evropske diplomtije Ketrin Eštonizrazila je zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog sukoba.
  19 novembar/studeni 2012
  19 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.