Dostupni linkovi

Berlin spreman da pošalje rakete na sirijsku granicu


Njemačka je spremna da pošalje rakete Patriot u Tursku u okviru pomoći NATO-a na tursko-sirijskoj granici kada Ankara bude formulirala zvaničan zahtjev, objavio je u subotu dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

Njemački Bundeswehr je planirao da angažira 170 vojnika i dva niza raketa Patriot u ovoj misiji Alijanse, precizirao je dnevni list.

Njenačko ministarstvo odbrane u Berlinu saopćilo je u subotu da je potreban mandat NATO-a prije nego što Berlin razmotri ovaj angažman. Do sada nije bilo zvaničnog zahtjeva Turske, kazao je glasnogovornik ministarstva odbrane.

Sueddeutsche Zeitung piše da bi zvaničan zahtjev Ankare trebalo da uslijedi u ponedjeljak.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da je Alijansa spremna pružiti pomoć Turskoj, članici ove organizacije, u slučaju da se sukob u Siriji približi njenom teritoriju.

Turska je prošle sedmice obznanila da je pregovarala s NATO-om o raketama Patriot, ali ipak nije predala zvaničan zahtjev.

Sirijske snage i pobunjenici su učestvovali u sukobima oko jednog grada na sirijsko-turskoj granici. Hiljade Sirijaca su pobjegle u Tursku koja je pojačala odbranu duž ove nestabilne granice.
XS
SM
MD
LG