Ponedjeljak, 15. februar/veljača 2016, 00:06 CET

  Pupovac: Nećemo na komemoraciju u Vukovar

  17.11.2012
  Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) iz Zagreba Milorad Pupovac izjavio je da delegacija te organizacije Srba u Hrvatskoj neće sutra učestvovati na komemoraciji povodom Dana sećanja u Vukovaru.

  "U ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke", rekao je Pupovac u intervjuu koji novosadski Dnevnik objavljuje u sutrašnjem broju.

  On je naveo da su SNV i Zajedničko veće opština održali 13. novembra komemorativnu sednicu za sve žrtve Vukovara, kao i za sve stradale u tom ratu.

  Tom prilikom je usvojena i Izjava sećanja, u kojoj je rečeno da svi zločini koji su ostali nekažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, trebaju biti sankcionisani nepristrasno i pravedno, a sve žrtve moraju biti priznate, kazao je Pupovac.

  Ocenio je da se nakon oslobadjajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača postavlja pitanje ko je onda odgovoran za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja, za ubistva, progone i uništavanje celih naselja.

  "Nadamo se da ova presuda Haškog tribunala sada neće biti shvaćena i kao abolicija za zločine koji su počinjeni nad Srbima. Jer, u suprotnom, bilo bi to veoma loše i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za ukupne srpsko-hrvatske odnose", rekao je Pupovac.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Treća epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  14.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, treća epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.