Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 14:36 CET

  Berlin spreman da pošalje rakete na sirijsku granicu

  17.11.2012
  Njemačka je spremna da pošalje rakete Patriot u Tursku u okviru pomoći NATO-a na tursko-sirijskoj granici kada Ankara bude formulirala zvaničan zahtjev, objavio je u subotu dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

  Njemački Bundeswehr je planirao da angažira 170 vojnika i dva niza raketa Patriot u ovoj misiji Alijanse, precizirao je dnevni list.

  Njenačko ministarstvo odbrane u Berlinu saopćilo je u subotu da je potreban mandat NATO-a prije nego što Berlin razmotri ovaj angažman. Do sada nije bilo zvaničnog zahtjeva Turske, kazao je glasnogovornik ministarstva odbrane.

  Sueddeutsche Zeitung piše da bi zvaničan zahtjev Ankare trebalo da uslijedi u ponedjeljak.

  Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da je Alijansa spremna pružiti pomoć Turskoj, članici ove organizacije, u slučaju da se sukob u Siriji približi njenom teritoriju.

  Turska je prošle sedmice obznanila da je pregovarala s NATO-om o raketama Patriot, ali ipak nije predala zvaničan zahtjev.

  Sirijske snage i pobunjenici su učestvovali u sukobima oko jednog grada na sirijsko-turskoj granici. Hiljade Sirijaca su pobjegle u Tursku koja je pojačala odbranu duž ove nestabilne granice.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.