Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 18:58 CET

Gotovina i Markač stigli u Zagreb

16.11.2012
Oslobođeni hratski generali  Ante Gotovina i Mladen Markač nešto poslije 16 sati stigli su avionom Vlade Hrvatske u zračnu luku Pleso u Zagreb.

Generale, koje je Haški sud oslobodio optužbi za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat tokom vojno-redarstvene akcije Oluja, na aerodom su dočekali premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora, Josip Leko.

Na aerodromu su osim njih i predstvanici hrvatske vojske, udruženja branitelja,  porodice i prijatelji, među njima u prvosutpanjskoj presudi takođe oslobođeni general Ivan Čermak.

Nakon što se pozdrave sa svima odlaze na Trg Bana Jelačića gdje ih čeka, prema procjenama HRT, oko 70 hiljada ljudi.Tu je predviđen svečani doček i obraćanje generala hrvatskoj javnosti.

Nakon toga predviđen je prijem kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića na Pantovčaku.

Nakon što je jutros Haški sud uvažio žalbu na prvostupanjsku presudu i generali Gotovina i Markač pušteni na slobodu, hrvatska je Vlada poslala avion u Hag.

Sa suprugom generala Gotovine, Dunjom po njih su otišli , ministar odbrane Ante Kontromanović  i ministra branitelja Predrag Fred Matić.
16 novembar/studeni 2012
16 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.