Petak, 06. maj/svibanj 2016, 01:50 CET

  Čović očekuje da sastanak "šestorke" 20. novembra bude uspješan

  16.11.2012
  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će sastanak lidera "šestorke" u Mostaru 20. novembra biti jedan od uspješnijih.

  "Ovaj sastanak bi trebao dati zamah da naredne dvije godine možemo normalno raditi i da zakonodavna i izvršna vlast nema previše potrebe za konsultacijama parlamentarne većine", rekao je Čović u Sarajevu.

  On očekuje da će na sastanku biti potpisan dokument koji se tiče provođenja odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić – Finci", jer je to obaveza iz "Mape puta" potpisane u Briselu.

  Čović je podsjetio da nakon ovog sastanka u BiH dolaze predstavnici EU, te da se krajem naredne nedjelje održava sjednica Savjeta za implementaciju mira.

  "Vjerujem da možemo dobiti potpuno novu dimenziju pogleda na ono što se radi u BiH", rekao je Čović.

  On je naveo da neće biti nijedne prepreke da lideri "šestorke" iznesu svoj stav o Domu naroda parlamenta BiH, dok bi oko izbora članova Predsjedništva BiH bilo dovoljno da se potvrdi načelo da jedan narod drugom narodu neće biti u mogućnosti birati člana Predsjedništva.

  Čović je rekao da je zbog problema u funkcionisanju Federacije BiH potrebno "temeljito" promijeniti Ustav  entiteta.

  "Izmjenom tog Ustava i osiguranjem ravnopravnosti tri naroda u Federaciji stvorio bi se ambijent da ona funkcioniše na jedan praktičniji način", rekao je Čović
  16 novembar/studeni 2012
  16 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.