Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:35 CET

  Sefer Halilović tužiće Radmanovića jer ga je nazvao ratnim zločincem

  16.11.2012
  Predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Hahlilović reagovao je danas na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića optužujući ga da je na njegov račun iznio niz neistina te najavio da će Radmanovića tužiti nadležnom sudu zbog klevete jer ga je u obraćanju novinarima nazvao "ratnim zločincem".

  U saopštenju za javnost ističe da napadom na Halilovića, Radmanović napada ideju BiH i časno ratovanje Armije RBiH stavljajući tako u istu ravan "zločinačku Vojsku Republike Srpske i vitešku Armiju RBiH".

  Halilović tvrdi da je Radmanović za njega kazao da je dobro živio u ratu, zbog čega ga Halilović smatra neinformiranim jer se u opkoljenom Sarajevu živjelo bez struje, vode, plina i hrane i u kojem su političko-vojni prethodnici Radmanovića ubili gotovo 11.500 ljudi od čega oko 1.500 maloljetne djece.

  "Sramno je da kao političar niste u stanju priznati presude Tribunala u  Hagu, niti presudu Međunarodnog suda pravde, niti ste ikada otišli u Srebrenicu, niti ste pogledali šta su to paravojska i parapolicija Karadžićeve i Mladićeve paradržave učinili ostalim narodima u BiH, ali imate moralne smjelosti da ijednom građaninu BiH kažete da mu je bilo dobro u ratu", reako je  Halilović obraćajući se Radmanoviću.

  Radmanovića je podsjetio da je presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi, 2005., prvostepeno, a 2007. godine pravosnažno, za zločine koji su mu po komandnoj odgovornosti bili stavljeni na teret.

  U saopštenju nadalje podsjeća da je Armija kojom je komandovao imala je u svom sastavu oko 30 posto Srba, Hrvata i ostalih te da je to svojevrstan dokaz da je "BiH, ali bez fašista, moguća".
  16 novembar/studeni 2012
  16 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.