Subota, 28. mart/ožujak 2015, 04:58 CET

Vijesti

257 Crnogoraca zatražilo je azil u Luksemburgu

16.11.2012
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon saopštila je da je do septembra ove godine 160 odsto više građana Crne Gore tražilo azil u evropskim, odnosno zemljama Šengen prostora, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Fajon je rekla Vijestima da su građani Crne Gore azil najčešće tražili u Luksemburgu i Švajcarskoj, ali i u Belgiji i Njemačkoj.

To potvrđuju i podaci nadležnih organa  Luksemburga kojima raspolaže crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a je saopšteno da je 257 osoba iz Crne Gore tražilo azil u Luksemburgu od početka 2012. godine.

Međutim, iz MUP-a tvrde da im je u kontaktima sa relevantnim institucijama Evropske unije (EU) saopšteno da je samo nešto više od 300 osoba iz Crne Gore zatražilo azil, ne precizirajući na koji period se odnosi taj podatak.

„U pogledu broja tražilaca azila koji dolaze iz Crne Gore predstavnik FRONTEX-a (Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnjim granicama država članica EU) je istakao da u ukupnom broju tražilaca azila u državama članicama EU, tražioci azila koji dolaze iz Crne Gore učestvuju sa 1,6 odsto, što u brojkama iznosi nešto preko 300 tražilaca azila iz Crne Gore“, saopšteno je iz MUP-a

Taj Vladin resor je objavio da ne raspolaže statističkim podacima za prošlu godinu o tome koliko je osoba iz Crne Gore zatražilo azil u zemljanma EU, pa je teško brojčano utvrditi koliko se tačno cifra povećala u posljednjih godinu dana.
16 novembar/studeni 2012
16 novembar/studeni 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.