Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 17:34 CET

  257 Crnogoraca zatražilo je azil u Luksemburgu

  16.11.2012
  Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon saopštila je da je do septembra ove godine 160 odsto više građana Crne Gore tražilo azil u evropskim, odnosno zemljama Šengen prostora, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

  Fajon je rekla Vijestima da su građani Crne Gore azil najčešće tražili u Luksemburgu i Švajcarskoj, ali i u Belgiji i Njemačkoj.

  To potvrđuju i podaci nadležnih organa  Luksemburga kojima raspolaže crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

  Iz MUP-a je saopšteno da je 257 osoba iz Crne Gore tražilo azil u Luksemburgu od početka 2012. godine.

  Međutim, iz MUP-a tvrde da im je u kontaktima sa relevantnim institucijama Evropske unije (EU) saopšteno da je samo nešto više od 300 osoba iz Crne Gore zatražilo azil, ne precizirajući na koji period se odnosi taj podatak.

  „U pogledu broja tražilaca azila koji dolaze iz Crne Gore predstavnik FRONTEX-a (Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnjim granicama država članica EU) je istakao da u ukupnom broju tražilaca azila u državama članicama EU, tražioci azila koji dolaze iz Crne Gore učestvuju sa 1,6 odsto, što u brojkama iznosi nešto preko 300 tražilaca azila iz Crne Gore“, saopšteno je iz MUP-a

  Taj Vladin resor je objavio da ne raspolaže statističkim podacima za prošlu godinu o tome koliko je osoba iz Crne Gore zatražilo azil u zemljanma EU, pa je teško brojčano utvrditi koliko se tačno cifra povećala u posljednjih godinu dana.
  16 novembar/studeni 2012
  16 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.