Dostupni linkovi

18 poginulih u izraelsko-palestinskim sukobima



U najnovijim sukobima Izraela i Palestinaca, najžešćim u poslednje četiri godine, ubijeno najmanje 18 ljudi. Izrael proglasio vanredno stanje na jugu zemlje.

Lider Hamasa Haled Mešal pozvao je, u međuvremenu, Palestince da "nastave da pružaju otpor" Izraelu. Izrael je istovremeno odobrio regrutovanje rezervista kako bi proširio operaciju u pojasu Gaze.

U izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze u poslednja 24 sata ubijeno je najmanje 13, a ranjeno 120 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani poginulo troje ljudi, a ranjeno petoro, od kojih troje dece, kada je raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila stambenu zgradu na jugu Izraela.

Među ubijenima je i komandant vojnog krila Hamasa Ahmed al Džabari.

S palestinske teritorije je ispaljeno oko 250 raketa, dok je Izrael sinoć i danas izveo više od 150 vazdušnih udara na pojas Gaze.

Nasilje je eskaliralo posle ubistva Džabarija, na čijoj se sahrani u Gazi danas okupilo više hiljada ljudi. Visoki zvaničnici Hamasa nisu, međutim, prisustvovali sahrani iz straha za sopstvenu bezbednost.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pozvao Izraelce i Palestince da se vrate za pregovorački sto.

Međunarodna zajednica je ostala podeljena oko najnovijih sukoba na Bliskom istoku pošto su SAD i Velika Britanija stale na stranu Izraela, dok su Rusija i mnoge arapske zemlje, među kojima Egipat, podržale palestinsku stranu.
XS
SM
MD
LG