Dostupni linkovi

Čović očekuje da sastanak "šestorke" 20. novembra bude uspješan


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će sastanak lidera "šestorke" u Mostaru 20. novembra biti jedan od uspješnijih.

"Ovaj sastanak bi trebao dati zamah da naredne dvije godine možemo normalno raditi i da zakonodavna i izvršna vlast nema previše potrebe za konsultacijama parlamentarne većine", rekao je Čović u Sarajevu.

On očekuje da će na sastanku biti potpisan dokument koji se tiče provođenja odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić – Finci", jer je to obaveza iz "Mape puta" potpisane u Briselu.

Čović je podsjetio da nakon ovog sastanka u BiH dolaze predstavnici EU, te da se krajem naredne nedjelje održava sjednica Savjeta za implementaciju mira.

"Vjerujem da možemo dobiti potpuno novu dimenziju pogleda na ono što se radi u BiH", rekao je Čović.

On je naveo da neće biti nijedne prepreke da lideri "šestorke" iznesu svoj stav o Domu naroda parlamenta BiH, dok bi oko izbora članova Predsjedništva BiH bilo dovoljno da se potvrdi načelo da jedan narod drugom narodu neće biti u mogućnosti birati člana Predsjedništva.

Čović je rekao da je zbog problema u funkcionisanju Federacije BiH potrebno "temeljito" promijeniti Ustav entiteta.

"Izmjenom tog Ustava i osiguranjem ravnopravnosti tri naroda u Federaciji stvorio bi se ambijent da ona funkcioniše na jedan praktičniji način", rekao je Čović
XS
SM
MD
LG