Dostupni linkovi

U utorak prva presuda Sanaderu



Prva presuda u procesu protiv bivšeg premijera Hrvatske i predsednika Hrvatske demokratske zajednice Ive Sanadera za ratno profiterstvo i primanje mita biće izrečena u utorak, 20. novembra, objavilo je danas sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje, jer smatra da mu tokom jednogodišnjeg suđenja nisu dokazane optužbe.

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je on bio zamenik ministra spoljnih poslova, sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku Sanaderu se sudilo i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

"Nisam kriminalac nego čovek koji je dobio legitimitet od hrvatskog naroda i koji je po savesti vodio hrvatsku Vladu, jer da nisam ne bih drugi put dobio poverenje", zaključio je Sanader koji se danas još jednom obratio sudu.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u još nekoliko slučajeva tereti se za korupciju, a u toku mu je suđenje na sudu u Zagrebu i u slučaju Fimi-medija u kojem je optužen za izvlačenje novca i punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je
čelu bio, novcem državnih institucija i preduzeća.
XS
SM
MD
LG