Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 10:37 CET

  Pomrčina Sunca u Australiji

  13.11.2012
  Astronomi i ljubitelji svemira iz cijeloga svijeta okupili su se u Australiji kako bi u srijedu ujutro po lokalnom vremenu (u utorak navečer po našem) promatrali potpunu pomrčinu Sunca koja će prijeći izravno iznad Queenslanda.

  Mnogi od njih prevalili su velike udaljenosti kako bi sudjelovali u spektaklu, pa vjerojatno s velikom zebnjom osluškuju vremenske prognoze.

  Pomrčinu, čiji će vrhunac trajati oko dvije minute, iz svemira će pratiti satelit Proba-2 koji neće morati brinuti o oblacima. No on na svojem putovanju oko Zemlje neće imati priliku zabilježiti totalnu pomrčinu, već samo tri djelomične.

  U vrijeme dok će astronomi u Australiji snimati potpunu pomrčinu, Proba-2 će jasno vidjeti cijeli Sunčev disk. To će znanstvenicima omogućiti da usporede zbivanja na Suncu s promatranjima Sunčeve atmosfere, odnosno korone sa Zemlje.

  Satelit Proba-2 ime je dobio jer je drugi u nizu malih satelita misije PRoject for OnBoard Autonomy (PROBA). Ima dva eksperimenta za promatranje Sunca: The Large Yield Radiometer (LYRA) koji snima u vrlo širokom ultraljubičastom spektru i ekstremni ultraljubičasti teleskop (SWAP) koji obavlja mjerenja korone u vrlo uskom rasponu. Satelit također nosi i dva češka uređaja za nadziranje svemirskog vremena.

  Kada Mjesec, koji igrom prirode na nebu djeluje jednako velik kao Sunce, prekrije našu matičnu zvijezdu, znanstvenici će moći snimati vatrene prominencije i koronu koji su inače previše blijedi da bi se vidjeli sa Zemlje.

  Pomrčina se neće vidjeti na sjevernoj polutki, međutim, moći ćete je pratiti uživo putem 'Ustreama' dolje. Prijenos će početi danas, odnosno u utorak, 13. studenog, u 19.30 sati po našem vremenu. Uživajte u spektaklu!
  13 novembar/studeni 2012
  13 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.