Ponedjeljak, 08. februar/veljača 2016, 15:27 CET

  Mediji: Predsjedništvo BiH zabranilo čitanje Lagumdžijinog pisma u UN

  13.11.2012
  Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost bh. ambasadorki u UN-u Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi portal klix.ba.

  Nakon obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti, trebalo je uslijediti i obraćanje bh. ambasadorke u UN-u. Međutim, kako javlja Federalna televizija, to se nije desilo.

  Naime, Predsjedništvo naše zemlje nije odobrilo čitanje pisma o stanju jer njegov sadržaj ne odgovara stvarnom stanju u BiH. Ovakva odluka došla je samo sat prije planiranog obraćanja Mirsade Čolaković.

  Zanimljivo je da je ministar Lagumdžija tekst pisma Predsjedništvu uputio u petak, poslije isteka radnog vremena, iza 18 sati.

  Ministar vanjskih poslova je u pismu naveo brojne uspjehe bh. vlasti, dodajući da izvještaj visokog predstavnika, jedan od najgorih do sada, daje znakove ohrabrenja.

  "Oktobarski izvještaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim", stoji između ostalog u nepročitanom pismu. Također, Lagumdžija je naveo kako Inzkov izvještaj daje znakove ohrabrenja i pruža politički podsticaj ključnim političkim subjektima u zemlji.

  "U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na entitetskom nivou u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uvjeta za stupanje na snagu SSP-a i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU-u može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine", piše između ostalog u odbijenom pismu.
  13 novembar/studeni 2012
  13 novembar/studeni 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.