Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 13:54 CET

Mediji: Predsjedništvo BiH zabranilo čitanje Lagumdžijinog pisma u UN

13.11.2012
Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost bh. ambasadorki u UN-u Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi portal klix.ba.

Nakon obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti, trebalo je uslijediti i obraćanje bh. ambasadorke u UN-u. Međutim, kako javlja Federalna televizija, to se nije desilo.

Naime, Predsjedništvo naše zemlje nije odobrilo čitanje pisma o stanju jer njegov sadržaj ne odgovara stvarnom stanju u BiH. Ovakva odluka došla je samo sat prije planiranog obraćanja Mirsade Čolaković.

Zanimljivo je da je ministar Lagumdžija tekst pisma Predsjedništvu uputio u petak, poslije isteka radnog vremena, iza 18 sati.

Ministar vanjskih poslova je u pismu naveo brojne uspjehe bh. vlasti, dodajući da izvještaj visokog predstavnika, jedan od najgorih do sada, daje znakove ohrabrenja.

"Oktobarski izvještaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim", stoji između ostalog u nepročitanom pismu. Također, Lagumdžija je naveo kako Inzkov izvještaj daje znakove ohrabrenja i pruža politički podsticaj ključnim političkim subjektima u zemlji.

"U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na entitetskom nivou u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uvjeta za stupanje na snagu SSP-a i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU-u može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine", piše između ostalog u odbijenom pismu.
13 novembar/studeni 2012
13 novembar/studeni 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.